– I Norge lever det mennesker som samfunnet ikke vil se. De kan kalles papirløse eller ureturnerbare. 8. januar markeres det flere steder at disse personene finnes, og at vi som samfunn ikke kan leve med at de er fratatt all verdighet. Jeg deltar 8. januar på markeringen av Yemane-dagen i Stavanger, forteller biskop Anne Lise Ådnøy.
Hun oppfordrer folk og menigheter til å støtte opp om markeringen denne dagen. Yemane Teferi døde 8. januar 2016 mens han ventet på lovlig opphold. Yemane bodde først mange år på asylmottak i Sverige, deretter enda flere år på diverse mottak i Norge, tilsammen i 25 år.
Hvordan kan menigheten bidra?
– Les om Yemane og undersøk hvordan dere kan hjelpe, sier Ådnøy.
Hvis menigheten vil lære mer om ureturnerbare asylsøkere og deres situasjon, er det mulig å få James Gabriel Lado og Lene Høigård fra «RIA Rettferdighet i asylpolitikken» på besøk. Lado er asylsøker, og forteller om sine opplevelser som såkalt «ureturnerbar» og hvordan det er å leve i denne limbo-tilværelsen.
I år ønsker RIA å få til en massemobilisering til støtte for de eldre ureturnerbare og et krav om å utvide engangsløsningen/amnestiet fra 2021.
I forbindelse med Yemane-markeringen 8. januar, går det an å ta opp situasjonen for eldre ureturnerbare i prekenen eller kunngjøringer, på menighetens facebookside eller nettside i forkant av dagen og oppfordre menigheten til å bli med på arrangementet sammen med biskopen den 8. januar på Arneageren/Sølvberget kl. 15.00 for de som bor i nærheten av Stavanger.
Del brosjye om ureturnerbare
RIA har laget en brosjyre om ureturnerbare asylsøkere, den kan du laste ned i lenken nederst på siden.